Kävelytreeni tehoaa – kaloihin
Mitä tapahtuu, kun kala harjoittelee ahkerasti kävelyä? Siitä tulee sujuvampi ja vahvempi kävelijä! Tämän todistaa uusi Naturessa julkaistu tutkimus (Standen ym. 2016).
Ihan mille tahansa kalalle ei kävelyharjoituksia voi pitää, koska useimmat kalat tukehtuvat, jos ne ottaa pois vedestä. Niilihauet ovat poikkeus, koska niillä on kidusten lisäksi keuhkot.
Tutkijat kasvattivat 111 viherniilinhauen (Polypterus senegalus) poikasta terraariossa, jossa oli vettä vain kolme millimetriä. Ilma toki pidettiin sumuttamalla kosteana. Kontrolliniilinhauet (38 kpl) elivät samaan aikaan normaalissa akvaariossa, jossa oli vettä niin että kalat saattoivat uida ja hengittää kiduksillaan. Terraariot ja akvaariot oli aistillisesti sisustettu soralla ja kasveilla. Niilihauet ostettiin akvaariokaupasta.
Kahdeksan kuukauden kuivalla maalla elon jälkeen viherniilinhaukien kävelykykyä testattiin ulkoiluttamalla niitä karkealla muovilevyllä. Kävelytyyli videoitiin ja analysoitiin ja kuivan maan kaloja verrattiin uimalla nuoruutensa viettäneisiin kalohin.
Maalla eläneiden kalojen kävely oli sujuvampaa, rintaevien kontaktiaika alustaan oli lyhyempi, evät lipsuivat vähemmän ja tahti oli ripeämpi kuin uimarikalojen. Kävelijät pitivät päätään korkeammalla, eviään lähempänä ruumista ja tekivät pyrstöllään pienempää liikettä.
Kävelytreenien tulokset näkyivät jopa kalojen ruumiinrakenteessa. Kuivan maan viherniilinhaukien hartian seudun luut olivat merkittävästi pidemmät ja kapeammat kuin kontrollikalojen. Pitkät ja kapeat luut sallivat laajemman liikelaajuden ja liikkuvuuden rintaeville,mistä epäilemättä on kävelyssä hyötyä

Tavallisten ja kävelyä harjoitelleiden viherniilihaukien anatomiaa: b) oikealla treenanneet ja vasemmalla kontrollit, välissä keskiarvo; ylhäällä hartianlukkoluut ja solisluu, c) hartianlukko- ja solisluiden välinen kontaktipinta tarkemmin.
nopoles 12.55 / 31.8.2016 Pikalinkki |
Ihan puhtain paperein ei pääse tämäkään julkaisu Laisciaisen seulasta: heti abstraktista löytyy tällainen lause: ”Polypterus is a member of the basal-most group of ray-finned fish (actinopterigians)”
Ei, ei ja ei. Taas tyrkätään toinen kahdesta tasaveroisesta lajiryhmästä pahnanpohjimmaiseksi syyttä suotta.
Oikein olisi sanoa, että niilinhaukien ryhmä on kaikkien muiden viuhkaeväisten kalojen sisarryhmä. Molemmat ovat tasantarkkaan yhtä ”basaalisia” – yhtä kaukana viimeisestä yhteisestä esi-isästään (jos ei muuta näytetä, eli osoiteta, että niilinhaukien evoluutio on ollut hitaampaa kuin muiden kalojen).
Ei ole niilinhaukien vika, että lajeja on niiden ryhmässä vähemmän kuin sisarryhmässä muissa viuhkaeväisissä.
(Kyllä, olen niuhottanut aiheesta ennenkin: https://luotiset.wordpress.com/2012/05/31/miten-tulkita-sukupuita-ihan-vaarin-2/ .)