Aina valmiina kuolemaan puolestasi

Billions of cells - no, tens of trillions

”Aina kun tunnet itsesi surulliseksi, muista että elimistössäsi on miljardeja (engl. billions) soluja, jotka eivät välitä mistään muusta kuin sinusta” – tällainen tarina kiertelee parhaillaan sosiaalisessa mediassa.

Onhan tuo tarina tietysti ihan totta… Samassa mielessä kuin on ihan totta, että hyvätuloinen ihminen voi tienata kymmeniä euroja vuodessa… Aika moniakin kymmeniä…

Ei sekään varsinaisesti väärin ole sanoa, että Suomessa asuu satoja ihmisiä. Eiköhän selkeämpi olisi kuitenkin kertoa lukujen suuruusluokat suoraan niin kuin ne ovat, näin:

”Aina kun tunnet itsesi surulliseksi, muista että elimistössäsi on kymmeniä biljoonia (engl. tens of trillions) soluja, jotka eivät välitä mistään muusta kuin sinusta.”

Edellisessä tarinassa on tietysti huomioitu vain ihmissolut. Jos tunnet itsesi surulliseksi, muista myös, että myös sisälläsi olevat bakteerisolutkin välittävät sinusta. Ainakin osa niistä. Ainakin vähän.

…ja bakteerisolujahan on sisälläsi noin kymmenen kertaa enemmän kuin omia solujasi…
[Edit: tähän mantraan muutos, katso kommentit]

Seuraavaksi kerron vielä kovemman jutun…

Aina kun tunnet itsesi surulliseksi, muista että:

joka sekunti
noin miljoona solua sisälläsi
TAPPAA itsensä,
että sinä voisit hyvin.

Edellistä pitää ehkä vähän sulatella, otetaan se vielä uusiksi toisin sanoin: ihmiskehossa keskimäärin noin miljoona solua sekunnissa käy läpi hallitun solukuoleman eli apoptoosin (1).

Syitä ohjelmoituun solukuolemaan on monia:
-Apoptoosi on soluun ”tehdasasetuksissa” asennettu oletusohjelma – tarvitaan joitain ”ylimääräisiä” signaaleja ja ylläpitoa, että ohjelma ei käynnisty ja solu tapa itseään.
Syöpäsoluiksi muuttuneita tai muuttuvia soluja kuolee koko ajan itsekseen.
-Itsensä hallitusta hajottavassa solussa ei välttämättä ole mitään vikaa, sitä ei vain enää tarvita. Sikiön sormet ja varpaat syntyvät niin, että tulevien sormien välissä olevat solut kuolevat ja hermosoluista jää henkiin vain se vähemmistö, joka onnistuu luomaan hyvät kytkennät toisiin hermosoluihin.
-Solusi tappavat hallitusti myös toisiaan: sairas solu viestii t-lymfosyyttisoluile ”olen infektoitunut, tule ja tapa minut” (1).

(1) Ohjelmoidun solukuoleman tutkija, neurotietelijä Urmas Arumäe esitelmässään Biosynteesi -symposiossa 2013