Keisarilyhytsiipi

”Isä, mikä tää on!?”

On se hyvä, että joku on tarkkana sellaisissakin paikoissa, mistä ei odottaisi mitään ihmeellistä löytävänsä.

Olimme jo lähdössä pois mökkinäyttelyalueelta moottoritien varresta, mutta hyvä kun menin vielä tarkistamaan, mitä kuusivuotias oli tarkoilla silmillään epämääräisestä remonttijätekasasta löytänyt. Äänensävy oli sen verran innokas, että arvelin, että löytyi jotain muutakin kuin jokin ”rautatavara”.

Jokin hyönteinen, ehdin nähdä sen hetken ennen kuin se juoksi piiloon heinikkoon (myöhemmin osoittautui, että piiloutuminen on otuksen bravuuri.)

Jos eläintä ei olisi enää uudestaan löytynyt, olisin jäänyt pahasti hämäämään, että mikä ihmettä me oikein näimme.

Iso ja nopea hyönteinen, pääväri musta lisäksi punaruskeaa ja kirkasta kullankeltaista.

Pistiäinen? Mutta missä sen siivet olivat? Sitä paitsi se nosti takapäätään varoitukseksi hyvin epäpistiäismäisesti – pikemminkin skorpionimaisesti – ylöspäin.

Onneksi saimme eläimen kaivettua esiin heinien seasta ja saatoin nähdä, että joku lyhytsiipinen se oli, kovakuoriainen siis.

Samantien heräsi rarifiilis. Näin iso ja näyttävä hyönteinen olisi varmasti suomalaisten yleishyönteiskirjojen vakiokamaa, jos se olisi yhtään yleinen. En edes tiennyt, että Suomessa on näin isoja lyhytsiipisiä.

Määritettäväksihän se piti ottaa ja siinä olikin pieni pulma, kun tyypillä oli ilmiselvät ”älä koske” –varoitusvärit ja käytettävissä oli vain paljaat kädet. En uskaltanut ottaa siitä kiinni sormilla, vaan otin sen kämmenien sisään ja annoin sitten juoksennella käsivarrella kunnes pääsimme autolle, josta löytyi ötölle purkki.

Kotona heti googlaamaan ja… no niin: kuningaslyhytsiipi tai keisarilyhytsiipi!

Helppoja lajituntomerkkejäkin löytyi hyönteisfoorumilta, scutellum on silmiinpistävän musta, ei keltaisen karvojen peittämä, iso kokokin tukee määritystä: tämä on keisari, joka on kuningasta harvinaisempi tapaus.

Keisarilyhytsiipi Staphylinus caesareus

Imperial rove beetle! Aika komeaa.

Eläin osoittautui hurjaksi pedoksi, joka teki selvää jälkeä isohkosta hämähäkistä ja kävi myös purkkiin laitetun paljon itseään isomman lieron kimppuun.

Keisarilyhytsiipi luokitellaan uhanalaiseksi, joten lienee paikoillaan raportoida tarkat löytötiedot:

Staphylinus caesareus
17 Aug 2014
Nurmijärvi, Finland
60°28’44.3352″N , 24°50’51.1044″E
Kolkkala, K. leg., Kolkkala, M. det.

Keisarilyhytsiipi (Staphylinus caesareus) varoittelee