Tunnistamaton eläin: muurahaisia jaloillaan jäljittelevä punkki

Mikä tämä on? Satatuhatta laisciaisen PIMS*-pistettä sille joka tunnistaa kuvan eläimen!

Eatoniana plumipes mite Zakynthos Greece

Olimme kesäkuussa lomalla Zakinthoksen saarella Kreikassa. Erikoiset punkit kiinnittivät huomiomme tutkimusretkellä, jonka teimme eläimistä kiinnostuneen kollegani (6 v.) kanssa kuivalle ja heinittyneelle tyhjälle tontille sadan metrin päähän hotellistamme (tarkat koordinaatit löytyvät jutun lopusta).

Punkkien takimmaisissa jaloissa oli mustat mötikät, jotka kiikaria luuppina käyttäen paljastuivat sitten pulloharjan kaltaisiksi karvatupsuiksi. Outojen ulokkeiden käyttötarkoitus oli maastossa heti ilmeinen. Punkki jäljitteli takimmaisilla jaloillaan muurahaisia!

Muurahaisia niityllä oli runsaasti. Yksi muurahaislaji oli tuolla paikalla ja koko saarella hyvin yleinen, mutta senkin määrittäminen osoittautui myöhemmin yllättävän kinkkiseksi. Suvuksi olen saanut määritettyä Lasius. Suvun muurahaiset eivät ymmärtääkseni kuulu Kreikan saariston alkuperäiseen lajistoon ja eri saarille on levinnyt ihmisen mukana sekalaisia lajitelmia Lasiusten sekavasta lajikompleksista.**

Punkin määritystyö hankaloituu, jos se on juuri tämän yhden muurahaislajin seuralainen, josta en tarkkaan tiedä mikä se on ja mistä alun perin kotoisin.

Kun punkki liikkui niityllä, sitä sai katsoa aika tarkkaan ennen kuin huomasi, että tarkkailee vain yhtä eläintä, eikä kolmea! Harmaalla punertavajalkaisella punkilla oli auringonpaahteisessa maastossa parempi suojaväri kuin tummemmilla muurahaisilla, joten huolimattomasti katsottuna punkki olisi jäänyt muurahaisvilinästä helposti kokonaan huomaamatta. Onneksi tutkimme niityn elämää tarkkaavaisesti (kuusivuotias entomologi keräsi myös sittiäisiä, hurjan kovakuoriaistoukan ja vielä hurjemman pienen hämähäkin).

Punkki selvästi tehosti muurahaisvaikutelmaa nykimällä jalkojaan, niin että karvatupsujen liike muistutti muurahaisille tyypillisiä äkillisiä suunnanmuutoksia niiden poiketessa hetkeksi reitiltään tarkistamaan vastaantulijat pikaisella tuntosarvikontaktilla.

Sellainen hypoteesihan tässä helposti herää, että punkki saa ulkonäöstään ja käyttäytymisestään etua, koska monet pedot välttävät joukkovoimaisia ja hyvin aseistettuja muurahaisia.

Loman jälkeen ajattelin katsoa netistä mistä eläimestä on kyse ja mitä siitä tiedetään. Mutta eipä sitä niin vaan katsottukaan! Kaikki googlailuni ovat toistaiseksi vetäneet vesiperän. Niin näkyvästä eläimestä oli kyse, että ei se ja sen tavat voi olla tieteelle tuntemattomia. Ovatko kaikki tiedot ”muurahaisjalkapunkista” jossain vanhoissa artikkeleissa, joita ei internetistä löydä?

Satatuhatta PIGG-pistettä*** sille joka saa googlattua esiin tämän ötökän identiteetin!

*PIMS = Paras Ikinä Määrittäjä-äSsä
**Pienestä koostaan huolimatta Zakinthoksen Lasiukset tekivät nopeasti selvää isoistakin hyönteisistä ja esimerkiksi auton alle jääneistä muurisisiliskoista ja käärmeistä. Kaikki makeakin niille toki kelpasi.
***PIGG = Paras Ikinä GooglaajaGuru

Lisäys 31.7.2014: tämänkertaiset PIMS-pisteet menevät Harry Nyströmille. Lisäsin määrittäjän nimen kunniapaikalle etikettiin:

Eatoniana plumipes
9 June 2014
Kalamaki, Zakynthos, Greece
37°44’19.37”N, 20°53’28.68”E
Leg. Kolkkala, K. & Kolkkala, M.
Det. Nyström, H.

Google Earthin satelliittikuva punkin löytöpaikasta.
Street view -autokin on näemmä ajanut Zakinthoksen saarella:

Muurahaispunkin löytöpaikka Google Earth

Tuon kuvassa näkyvän veneenraadon takana niitä punkkeja oli!

Advertisement