Sattuisiko, jos törmäisit miljardin tonnin mustaan aukkoon?

Ei sattuisi.

Jos avaruudesta syöksyisi sinua päin miljardin tonnin musta aukko, et huomaisi kolaria luultavasti ollenkaan- eikä syynä olisi se, että tuhoutuisit silmänräpäyksessä ehtimättä tuntea mitään, vaan musta aukko yksinkertaisesti hujahtaisi lävitsesi sinua lainkaan vahingoittamatta. 

Miljardin tonnin massainen musta aukko ei olisi vaarallinen, koska mustaksi aukoksi se olisi pieni – pienempi kuin atomi.* Niin pienelle massakeskittymälle, ihminen olisi käytännössä pelkkää tyhjää.

Lävitsesi kuljettuaan musta aukko voisi jatkaa matkaansa sujuvasti Maapallon läpi. Maapallon on sen verran iso, että miljardin tonnin massa kulkemisella sen läpi olisi sentään jo jotain havaittavia vaikutuksia. Maanjäristyksiä mittaavat laitteet voisivat rekisteröidä outoa tärinää Maapallon uumenista (Luo ym 2012). 

Juuri tämän kokoisten mustien aukkojen vaikutuksia on laskeskeltu, koska joidenkin laskelmien mukaan sellaisia saattaisi olla jäljellä aina alkuräjähdyksen alkuhetkistä alkaen. Pian alkuräjähdyksen jälkeen syntyneitä minikokoisia mustia aukkoja on jopa tarjottu selitykseksi jopa pimeän aineen ongelmaan, kosmologisten havaintojen mukaanhan suuri osa maailmankaikkeuden massasta on jotain vielä tuntematonta ainetta. Nykyisen käsityksen mukaan ei pidetä kuitenkaan todennäköisenä, että ikivanhoja pieniä mustia aukkoja yhä parveilisi ympärillämme – ja vakka parveilisikin, sellaisen kohtaaminen olisi äärimmäisen harvinaista.

Vaikka kaikki maailmankaikkeuden pimeä aine koostuisi pienistä mustista aukoista, sellaisten törmäyksiä Maapalloon sattuisi laskelmien mukaan silti keskimäärin vain kerran kymmenessä miljoonassa vuodessa. Maailmankaikkeus on yksinkertaisesti niin iso, että Maapallo on ihan naurettavan pikkiriikkinen maali keskellä tyhjyyttä.

Ihminen on vielä sen verran pienempi maali kuin kuuden triljoonan tonnin Maapallo, että tuskinpa musta aukko ikinä lävitsesi hujahtaa…

Hämmentävä ajatus silti: miljardi tonnia ainetta voisi painella vaikka ihmisen pään läpi ilman että tämä huomaisi yhtään mitään – miettisi vaan, että mitähän tänään tulee telkkarista…

Viite: Luo, Y., Hanasoge, S., Tromp, J. ja Pretorius, F. 2012: Detectable seismic consequences of the interaction of a primordial black hole with Earth. Astrophys. J. 1: 16-28

*Mustan aukon ”koko” on sen tapahtumahorisontin koko – raja, jonka ohittamisen jälkeen parhaan tietomme mukaan paluuta ei ole  (=schwarzschildin säteen etäisyys mustan aukon keskustaan).