"Paleo Ale" vs. Lambic olut

Juttu ”Paleo Ale’ista” – oluesta, joka on tehty oligoseenikautisen protovalaan fossiilista löytyneellä hiivalla.

Paleo-olut on tuskin hääviä, koska hiiva ei ole tietenkään oligoseenikautta nähnytkään, vaan on varmasti kesyä pullahiivaa jonkun museovieraan tahmaisista näpeistä tai jostain.

Markkinointitemppu, mutta aika hyvä sellainen. Tämä on hyvää mainosta paitsi oluelle, myös protovalaille!

Minäkin katselin heti netistä miltä protovalaat ovat näyttäneet.

Jos haluaa olutta, jossa on oikeasti jännittävää hiivaa, kannattaa lähteä ennemmin tutkimusmatkalle Belgiaan testaamaan ja vertailemaan Lambic-oluita. Niissä sentään on varmasti villiä hiivaa eikä mitään kesyä leipomomömmöä.

Kommentti:

Lambicin valmistuminen ei ymmärtääkseni ole onnistunut missään muualla kuin tietyillä alueilla Belgiassa, vaikka yritetty on.

Lambicin onnistuminen edellyttää monivaiheista ketjua oikeanlaisia bakteereja ja hiivoja.

Leivinhiiva- (Saccharomyces) käyminen on yksi välivaihe. Loppuvaiheessa tapahtuva Brettanomyces-suvun hiivan aiheuttama käyminen on olennainen oluen maun ja säilymisen kannalta. Jännä kyllä, Brettanomyces-hiivat ovat näemmä tunnettuja myös siitä, että ne aiheuttavat viinien pilaantumista.

Lisäys:

Oluthifistit näemmä panevat olutta säädellysti samoilla mikrobilajeilla (hiivoilla ja bakteereilla), joilla lambic spontaanisti valmistuu:

Advertisements