Maailman erilaisimmat linnut

”Kaakkuri on maailman 16. erilaisin lintu.”

Onko tuollaisessa väitteessä mitään järkeä?

On!

Ainainen valituksen aiheeni on ollut kuinka nykyisten eliöiden evolutiivisissa sukupuissa yksinäisiksi omiin oksanhaaroihinsa jääviä eliöitä tai eliöryhmiä tulkitaan ”varhaisiksi”, ”basaalisiksi” tai, vielä pahempaa, ”alkeellisiksi” tai ”primitiiviksi”, vaikka ne eivät sitä ole – vaan erilaisia!*

”Erilainen” –sanan superlatiivimuoto on aika harvinainen, mutta otan sen tästedes käyttöön. Esimerkiksi ”nokkaeläimet ovat erilaisimpia nisäkkäitä” tiivistää hienosti sen, että nokkaeläimet ovat olleet pitkään muista nisäkkäistä erossa omana sukulinjanaan, mutta niiden kehitys ei ole pysähtynyt mihinkään vaan jatkunut yhtä kauan kuin muidenkin nisäkkäiden.

Erilaisin lintu on se joka poikkeaa kaikista muista linnuista keskimäärin eniten. Vertailukelpoiset mittarit lintujen erilaisuudelle löytyvät lintujen dna:n perusteella laadituista evolutiivista sukupuista, joiden haarautumisten ajankohdat on saatu ajoitettua fossiilien avulla.

Uudessa tutkimuksessa vertailtiin kaikkia maailman 9993 nykyistä lintulajia (Jetz ym. 2014; tarkennus: molekyyliaineistoa löytyi vertailtavaksi 6663 lajista, loput 3330 lintulajia lisättiin sukupuuhun valistuneella arvauksella).

Kunkin lintulajin erilaisuus muihin verrattuna laskettiin lähtemällä liikkeelle puun juuresta, lintujen yhteisestä esi-isästä, laskemalla jokaisesta oksasta kuinka moni oksankärki (nykyinen lintu) jakaa tuon oksan (oksa edustaa niiden yhteistä esi-isää) ja painottamalla oksan pituutta tuon lajien lukumäärän mukaan – mitä pienempi lajilukumäärä sitä isompi arvo. Näin pitkä yksinäinen muista riippumaton evoluutio antoi ison erilaisuusarvon.

Kaakkuri oli 9993 linnun joukossa komeasti sijalla 16.

Mikä sitten oli erilaisten lintujen kolmen kärki? Tässä se tulee:

1. Rasvakehrääjä
2. Kuroli
3. Hoatsin

Lähde: Jetz, W., Thomas, G. H., Joy, J. B., Redding, D. W., Hartmann, K. ja Mooers, A. O. 2014: Global distribution and conservation of evolutionary distinctness in birds. Curr. Biol. 24: 1-12.

Hyvä kirjoitus aiheesta Wiredissä.

Lisäys:

Kalasääski meni minulta ihan huomaamatta, se on maailmanlistalla seitsemäntenä, vielä kovempi laji kuin kaakkuri.

Koskahan joku keksii lintupinnakisan, jossa pisteitä saa havaittujen lintujen erilaisuuden mukaan (sensu Jetz ym. 2014)? 🙂

Keskivertolinnusta saisi 6,2 miljoonaa pistettä, erilaisuuslistan kärjestä rasvakehrääjästä 72,8 miljoonaa ja ”samanlaisimmasta” linnusta 0,8 miljoonaa (harmi kyllä, jutussa ei kerrota, mitkä ovat samanlaisimpia lintuja).

Kalasääski ja kaakkuri olisivat kovia, yli 50 miljoonan pisteen lintuja – samaa tasoa kuin sihteeri, ruskopökkelökehrääjä, strutsi tai kenkänokka.