Kryptisiä jerboja Saharassa

Video korvajerboista – tällaisia eläimiä on oikeasti olemassa!

Korvajerbot saatiin kuvattua Gobin autiomaassa Mongoliassa. Etsin aina tilaisuuksia ottaa tämä videopätkä esiin ja nyt sellainen tuli, kun jerboista julkaistiin uusi jännittävä tutkimus.

Tutkimuksen kohteena olivat Saharan liepeillä elävät Jaculus jaculus -jerbot. Tutkijat epäilevät, että Jaculus jaculus -nimellä kulkeekin kaksi eri lajia. Vaaleampi laji eläisi hiekkaisilla seuduilla ja tummempi kivikkoisilla alueilla.

Jerbojen väri ja ympäristön väri tosiaan näyttivät kulkevan tiukasti käsi kädessä – korrelaatio löytyi vanhoista museoon säilötyistä jerbon nahkoista (+ muutamasta auton alle jääneestä jerbosta) ja niitä 30-40 vuotta tuoreemmista satelliittikuvista.

Sukupuuanalyysissä jerbot ryhmittyivät värin mukaan kauniisti kahdeksi ryhmäksi. Vähän liiankin kauniisti…

Kymmenen pistettä ja superjerbomerkki sille, joka löytää kuvan sukupuusta Jaculus jaculusten seasta tekstin lupaaman Jaculus orientaliksen.

Jerbopuu

Viiden pisteen vihje: artikkelin leipätekstistä löytyy Jaculus orientalikselle koodi.

Kolmen pisteen vihje: tätä koodia ei löydä sukupuusta, vaikka sitä pyörittelisi silmänsä kipeiksi.

Yhden pisteen vihje: artikkelin rinnalla julkaisusta teknisestä lisämateriaalista löytyy toisenlaisia koodeja, joita voi verrata ensimmäisenlaisiin koodeihin…

Kun Jaculus orientalis lopulta löytyi, se oli puussa väärässä paikassa – Jaculus jaculusten seassa. Sukupuuanalyysit alunperin tehneen Maija Karalan mukaan Jaculus orientalis asettui kyllä oikeasti kiltisti Jaculus jaculusten ulkoryhmäksi. Kirjoittajat olivat ilmeisesti itsekin menneet sekaisin kryptisistä koodeistaan.

Seuraavaksi voi siirtyä pohtimaan, miksi osalle Jaculus jaculuksille ei turkinväriä ei ole kuvaan merkattu ja osalle on, on vaikka sitä ei oikeasti ole tiedetty!

Sääli kun hyvän tutkimuksen tulokset esitellään huonosti. Puuttuvaa tietoa ja (kiinnostavia!) poikkeusyksilöitä on artikkelissa lakaistu maton alle piiloon, että tulokset näyttäisivät äkkivilkaisulla kauniimmilta.

Lähde: Boratyński, Z., Brito J. C., Campos J. C., Karala, M ja Mappes T. 2014: Large spatial scale of the phenotype-environment color matching in two cryptic species of African desert jerboas (Dipodidae: Jaculus). PLoS One 9: e94342: pdf.

Kommentti

Yritin käyttää jutussa pelkästään nisäkkäiden nimistökomitean suosituksia jerbojen nimiksi, mutta en pystynyt… Vaihdoin osan tieteellisiksi nimiksi.

Korvajerbon jätin, se on upea nimi.

”Jerbo” yleensäkin on minusta kyllä oikein hyvä ehdotus yleisnimeksi, englannin kielessä käytetty ”jerboa” on suomeksi hankala taivutettava. Mikä olisi esimerkiksi jerboasta monikon partitiivi? ”Jerbo’oita”? Vai ”jerboia” (vertaa boa -> boia)?
.
Jaculus jaculukselle on ehdotettu nimeä pohjoisafrikanjerbo. Nimi ei paras mahdollinen, koska Pohjois-Afrikassa on muitakin jerboja. Nimen kanssa ei kannatakaan hätäillä, koska laji splitattaneen tulevaisuudessa kahdeksi eri lajiksi. Englanniksi Jaculus jaculus on Boratyńskin ym. (2014) artikkelissa African Desert Jerboa, mikä on parempi ja kuvaavampi kuin lajista myös käytetty nimi Lesser Egyptian Jerboa.

Jaculus orientalikselle ehdotettu nimi isoegyptinjerbo on huono ehdotus ensinnäkin, koska laji elää laajalti muuallakin Pohjos-Afrikassa kuin Egyptissä; toiseksi, koska nimi vihjaa siihen, että laji olisi egyptinjerbon läheinen sukulainen, mitä se ei ole (- ja kolmanneksi, koska ”iso-” etuliite on äärimmäisen tylsä, mutta se on tietysti makukysymys).

Onneksi on tieteelliset nimet! Tässä vielä kootusti uudet (tai ei enää niin uudetkaan) nimiehdotukset ja tieteelliset nimet:

”Korvajerbo”: Euchereutes naso
”Pohjoisafrikanjerbo”: Jaculus jaculus
”Isoegyptinjerbo”: Jaculus orientalis
”Egyptinjerbo”: Allactaga tetradactyla

Nisäkkäiden nimistökomitea on jääräpäisyydellään ja keskusteluista kieltäytymisellään aiheuttanut nisäkkäiden suomenkielisiä nimiä tarvitseville enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastustus epäonnistuneille ehdotuksille on ollut niin suurta, että vanhoja nimiä ja uusia ehdotuksia on käytetty uusissa kirjoissa, lehdissä ja ohjelmissa iloisesti sekaisin tai pari eri nimiversiota samalle nisäkkäälle mainiten.