Skorpioni muovissa – Hyönteiset -lehden pika-arvio

Irtokarkkihyllyn vierestä löytyi jotain mistä arvasin heti, että tuo taitaa voittaa tällä kertaa karkit. Ihan eivät ulkoa ja kotoa löytyneistä tölkeistä ja pulloista saadut rahat riittäneet, mutta isä laittoi lisää niin, että 4,95 euroa saatiin kokoon. Rahat sijoitettiin uuteen Hyönteiset -lehteen, jossa oli mukana oikea skorpioni kirkkaaseen akryylimuoviin valettuna. (Toinen pullonkerääjä päätyi Villivarsa -lehteen.) Vähän mietitytti, että missähän skorpioneja riittää lahdattavaksi hämeenlinnalaiseen K-kauppaan asti, mutta arvelin, että tuskin niitä luonnosta pyydystetään.

Hyönteiset -lehden alaotsikko täsmentää aihealueiksi hyönteiset, hämähäkkieläimet, tuhatjalkaiset ja muut niveljalkaiset.  Lehden kaavaillaan ilmestyvän neljäkymmentä kertaa ja jokaisessa numerossa on mukana muoviin valettu näyte (ja toisen numeron mukana ensimmäiselle kymmenelle näytteelle keruulaatikko).

Lehden alkuperä jää hämäräksi. Juttujen kirjoittajien nimiä ei kerrota. Kuvat ovat kaupallisista kuvapankeista eikä niidenkään ottajia kerrota. Suomentajaa ei kerrota myöskään. Sylttytehdas vie Eestiin, osoite on Tallinnassa, päätoimittajan ja virontajan nimet mainitaan, mutta sen pidemmälle en lehden alkuperässä pääse.

Lehden pääjutut vaikuttavat ihan asiallisilta (en tiedä kauheasti skorpioneista): skorpionien perusanatomiaa, kuuden skorpionilajin lyhyt esittely (neljä vaarallisen myrkyllistä, mikä oli viisivuotiaan entomologin mielestä se kiinnostavin tieto), lisääntyminen suvullisesti ja suvuttomasti, aistit (mukaanlukien ultravioletin näkeminen koko keholla –  jännää ja minulle uutta) ja muinaista Egyptiä.

Lopuksi kerrotaan vielä lehden mukana tulleesta skorpionista Mesobuthus martensiista eli kiinankultaskorpionista. Vakiintunutta suomenkielistä nimeä lajilla ei ole. Kiina kuuluu lajin luontaiseen levinneisyysalueen joskaan ei rajoitu sinne. Kiinankultaskorpionille annetaan lehdessä hoito-ohjeita. Se on skorpioniksi helppo kasvatettava. Veikkaisin, että näitä skorpioneja kasvatetaankin Kiinassa myös hämeenlinnalaisten markettien tarpeisiin.

Lehti kertoo myös, että Mesobuthus martensiitä käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääkinnässä. Lajia on myös tutkittu paljon – tätä lehti ei kerro – jopa sen perimä on selvitetty kokonaan (Cao ym. 2013).

Kritiikkiä jaan lehden pikkujutuista. Sellaisen ”miksi minulle kerrotaan tämä?” -tiedon, että ”Bill Gates ja Fjodor Dostojevski ovat horoskooppimerkiltään skorpioneja” yritän vielä ohittaa olankohautuksella. Pahempi juttu on paikkansa pitämättömän legendan esittely faktana: ”Tiesitkö että säteily ei käytännössä vaikuta skorpioneihin”. Väite ärsyttää jo epämääräisyydellään, kerrotaanhan samassa lehdessä UV-säteilyn vaikutuksesta miten se saa skorpionit hehkumaan.

Ionisoivaa säteilyä poikkeuksellisen hyvin eliöitäkin on olemassa, mutta mitään näyttöä en löydä, että skorpionit kuuluisivat niihin. Skorpionien säteilynkestävyystarinan taustalla lienee huhu, että skorpioneja on jäänyt henkiin ydinkoealueella – voi olla että on jäänytkin, jos niitä on ollut kivenkoloissa piilossa tappavalta säteilyltä – skorpionit voivat pärjätä kuukausitolkulla passiivisina odotellen ilman että niiden tarvitsee syödäkään mitään.

Lehdessä vinkataan myös, että Aasiasta voi tilata Eurooppaankin viiniä, johon on säilötty skorpioneja. En taida tilata…

Linnut eivät ole niveljalkaislehden tekijöiden ominta alaa. Lehdessä on (upea!) kuva linnusta nakkelemassa skorpionia ilmaan, että saisi sen syötyä. En minäkään lintua tuntenut, mutta tiesin kyllä että ei se ainakaan mikään sarvinokka ole niin kuin kuvatekstissä mainitaan. Sama virhe on jo vironkielisessä lehdessä. Pienen googlailun jälkeen laji löytyi: savannisininärhi (Coracias caudatus).

Viite:
Cao, Z. ja 35 muuta tekijää 2013: The genome of Mesobuthus martensii reveals a unique adaptation model of arthropods. Nature Comm. 4: 2602.

Laisciainen siirtyy entomologiasta ornitologiaan. Luettavana on uutuuskirja Ten thousand birds: Ornithology since Darwin (Birkhead ym. 2014). Siitä ei tehdäkään ihan tällaista pika-arvostelua…